20.6.07

UE nu inghite taxa auto

Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei, in scrisoarea de raspuns la modificarile transmise de autoritatile de la Bucuresti la sfarsitul lunii mai, sa modifice taxa auto pentru a reflecta mai bine deprecierea in timp a valorii masinilor, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
Bruxelles-ul cere modificarea taxei de prima inmatriculare, pentru a reflecta mai bine deprecierea in timp a valorii masinilor * Pentru masinile cu vechime sub un an, Comisia cere calcule "din luna in luna"
"Scrisoarea de raspuns a fost transmisa de Comisia Europeana, insa nu am primit-o inca. Am inteles ca observatiile CE vizeaza in special scala de depreciere, care trebuie revazuta, in sensul accelerarii. Pentru masinile cu vechime sub un an, Comisia ne solicita calcule din luna in luna. Discutiile intre cele doua parti vor continua", au spus sursele citate. In plus, Comisia Europeana a solicitat autoritatilor romane sa opereze "o scadere mai abrupta" a nivelului taxei la masinile vechi, fata de propunerea Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), si sa fie avuta in vedere o durata medie de viata a automobilelor de 10-15 ani, fata de 20 de ani cat este prevazut in proiectul transmis Comisiei Europene, potrivit unor surse din piata auto.

Reamintim, la sfarsitul lunii mai, MEF a transmis CE o noua formula de calcul a taxei de prima inmatriculare, care prevede niveluri de pana la trei ori mai mici pentru unele masini vechi, dar mai mari la cele noi, fata de cele care se percep in prezent. Ulterior, Comisia a solicitat institutiei si o analiza a preturilor din piata auto, pentru a compara coeficientii de ajustare din grila privind taxa de prima inmatriculare cu evolutia reala a preturilor, studiu elaborat cu ajutorul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile.
Taxa noua din 2008
Romania a propus ca noile nivele de taxare sa fie aplicate incepand cu 1 ianuarie 2008, motivand ca orice modificare a Codului Fiscal nu poate fi aplicata mai devreme de sase luni de la aprobare. Modificarile legislative vizeaza definirea mai exacta a sferei de aplicare a taxei, inclusiv prin mentiuni exprese ale tipurilor de vehicule scutite, simplificarea modalitatii de calcul prin eliminarea coeficientului de corelare, extinderea scalei de varsta a masinii la 20 de ani, ceea ce implica scaderea cuantumului taxei odata cu vechimea. Comisia a solicitat Romaniei, intr-o scrisoare de notificare transmisa in luna martie, in cadrul procedurii de infringement (incalcarea reglementarilor comunitare), modificarea sistemului de taxare a autovehiculelor, argumentand ca reglementarile actuale sunt discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar

11.6.07

Statul a incasat 62 milioane de euro din taxa de prima inmatriculare în primele 5 luni

Statul a încasat, în primele cinci luni ale anului, 204,74 milioane de lei (62 milioane de euro) din taxa de prima înmatriculare a autoturismelor, în conditiile în care Finantele au estimat ca, în 2007, vor colecta 766,8 milioane lei din aceasta taxa, potrivit datelor furnizate de minister agentiei NewsIn.

Finantele vor modifica taxa de înmatriculare auto, prin depunerea unei alte formule de calcul, agreate de Comisia Europeana, în Parlament. Noua varianta a taxei va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2008.

Comisia Europeana a declansat, printr-o scrisoare de notificare, procedura de încalcare a tratatului (infrigement) împotriva României din cauza taxei de înmatriculare auto. La începutul lunii mai, Finantele au raspuns Comisiei printr-o scrisoare în care au prezentat principiile pe baza carora va fi formulata noua grila de calcul.

Aceste principii raspund, însa, doar uneia dintre cele doua solicitari ale Comisiei, respectiv celei privitoare la nivelul taxei pentru masinile vechi. Ulterior, expertii ministerului au avut mai multe runde discutii cu specialistii europeni, iar, în prezent, asteapta un raspuns al forului european cu privire la modificarile propuse.

4.6.07

Raspunsul CE trebuie sa vina

Autoritatile romane vor primi, in acesta saptamana, raspunsul CE privind propunerile de modificare a taxei de prima inmatriculare. Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor au trimis documentele spre avizare in urma cu o saptamana. Daca proiectul de modificare a taxei de prima inmatriculare va fi acceptat, acesta va fi trimis in Parlament pentru aprobare. Potrivit proiectului realizat de specialistii de la Finante, pentru automobilele noi se va plati aceeasi suma ca in prezent, in vreme ce pentru masinile mai vechi de 15 ani taxa va fi redusa cu pana la 75%. Totodata, forul european va suspenda procedura de notificare si trimitere in judecata a tarii noastre pentru incalcarea legislatiei europene in domeniul mediului.