Noua formula de calcul a taxei de prima inmatriculare, transmisa luni de autoritatile romane Comisiei Europene (CE), prevede niveluri de pana la trei ori mai mici pentru unele masini vechi, dar mai mari la cele noi. Potrivit Mediafax, data propusa pentru intrarea in vigoare a modificarilor legislative este 1 ianuarie 2008, urmand ca pana la aceasta data sa ramana in vigoare valorile actuale ale taxei, contestate atat de populatie si importatorii auto, cat si de CE.
CE a solicitat autoritatilor romane, in discutiile purtate saptamana trecuta la Bruxelles, sa modifice taxa auto pentru a ilustra mai bine, printre altele, deprecierea valorii masinilor in timp. In acest sens au fost introduse noi prevederi pentru masinile cu vechimi mai mici de un an, cum ar fi o luna, trei luni sau sase luni, in conditiile in care formula actuala nu prevede astfel de diferentieri.
Vechimea autoturismului se calculeaza, conform noilor prevederi, de la prima inmatriculare.
Taxa, 20 de ani de la prima inmatriculare
Perioada de 20 de ani este considerata durata de viata a autovehiculului, timp in care acesta polueaza si deci taxa este exigibila. De asemenea, au fost introduse noi proceduri, printre care cea privind restituirea taxei de prima inmatriculare catre proprietarii care isi instraineaza masina intr-un alt stat inainte de expirarea termenului de 20 de ani, proportional cu intervalul ramas. O alta procedura se refera la posibilitatea proprietarilor de a contesta valoarea stabilita a taxei auto.
Intrarea in vigoare a noilor prevederi la 1 ianuarie 2008 este motivata de catre autoritatile romane prin necesitatea respectarii principiului din Codul Fiscal potrivit caruia modificarile aduse acestuia trebuie sa intre in vigoare la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care au fost adoptate.
Aberatie: taxa scade cu cat masina e mai veche
In cazul masinilor cu motor euro 4, cu capacitate cilindrica de 1.400 centimetri cubi (cmc) si vechime mai mica sau egala cu o luna, valoarea taxei va creste, in cazul in care CE isi da avizul, de la nivelul actual de 161 euro la aproape 170 euro. Pentru vechimea de 1-2 ani, taxa scade la aproximativ jumatate de la nivelul actual de 284 euro, iar pentru cea de 4-5 ani se diminueaza la circa o treime, de la 299 euro in prezent.
Pentru celelalte categorii de capacitate cilindrica, incadrate in norma euro 4, sunt propuse modificari similare, cu usoare cresteri, in majoritatea cazurilor, pentru masinile noi si scaderi semnificative pentru cele mai vechi. Cele mai mari valori ale taxelor sunt la masinile cu motoare de capacitate cilindrica mare. Pentru un motor de 3.001 cmc, cuantumul taxei va scadea de la 4.276 euro in prezent la circa 1.600 euro.
Cuantum dublu al taxei pentru vehiculele noi
La categoria euro 3 (cea mai achizitionata categorie, n.n.), autoritatile de la Bucuresti propun dublarea taxelor pentru masinile noi. Pentru vechimile pana la un an, taxele cresc de la 536 euro la 1.100-1.200 euro la motoarele de 1.400 cmc si de la 612 euro la circa 1.300 euro pentru cele de 1.600 cmc. La masinile vechi, de 7-8 ani, taxele scad insa cu circa o treime, la circa 660 euro pentru 1.400 cmc si la circa 760 euro pentru 1.600 cmc. Aceste valori contrazic dramatic afirmatiile ministrului economiei, Varujan Vosganian. Acesta declara acum cateva zile urmatoarele: " Pot sa va spun ca pentru o masina euro 3 veche de cinci ani, taxa se va injumatati". Nu numai ca nu se pune problema unei injumatatiri, ci taxa scade cu numai o treime la masini vechi de 7-8 ani! Si la masinile care respecta normele euro 2 vor scadea taxele de prima inmatriculare, cu un ritm mai accentuat la cele de 11-12 ani si in cuantum mai mic la masinile vechi de 7-8 ani. Pentru o masina de 11-12 ani cu motor de 1.400 cmc, taxa scade de la 2.604 euro la circa 1.780 euro, in timp ce pentru vechimea de 7-8 ani, scaderea este de circa 100 euro, la aproximativ 2.500 euro.