18.5.07

Precizare privind taxa de prima inmatriculare

Comunicat de presa referitor la taxa de prima inmatriculare


In legatura cu articolele aparute astazi in presa cu privire la taxa de prima inmatriculare si la amanarea discutiilor dintre autoritatile romane si Comisia Europeană referitoare la acest subiect, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania ar dori sa precizeze urmatoarele:

- Comisia doreste sa spuna ca, pana acum, nu a refuzat niciodată o întalnire pe acest subiect,

- procedura de constatare a incălcarii legislatiei UE se desfasoara între administraţia Statului Membru respectiv si serviciile Comisiei;

- publicul este informat numai cand se obtin rezultate concrete (pozitive sau negative) in urma acestui proces, dar nu si cu privire la toate intalnirile, schimburile de informatii etc.


Conform unui articol publicat intr-un cotidian central, Comisia Europeana a primit informatiile transmise de statul roman referitoare la noua taxa de prima inmatriculare, dar considera ca aceste informatii nu sunt suficiente pentru a lua o pozitie oficiala.

Ministrul Finantelor si al Economiei, Varujan Vosganian, urma sa prezinte expertilor Comisiei Europene, dupa 15 mai, grila de calcul pentru noua taxa de prima inmatriculare.

Vosganian, a anuntat, recent, ca taxa de prima inmatriculare pentru automobilele noi cu motor Euro 5 nu se va mai plati, iar pentru cele cu motor Euro 4, cu o vechime de peste patru ani, taxa de inmatriculare scade la jumatate.

La inceputul lunii mai, autoritatile romane au transmis o scrisoare la Bruxelles in care prezinta principiile pe baza carora se va formula grila de calcul pentru noua tax de prima inmatriculare inmatriculare.

Daca CE nu va fi multumita de modificarile aduse taxei, ar putea sa dea in judecata statul roman.

Reprezentanti ai Comisiei Europene au transmis recent Romaniei o instiintare privind declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului Uniunii de catre Romania), dupa ce, la inceputul lui 2007, guvernul Romaniei a fost informat in legatura cu faptul ca taxa de prima inmatriculare incalca prevederile UE. Pana in acest moment, autoritatile romane nu au efectuat nici o modificare a taxei considerata discriminatorie de forul european.

Conform articolelor 226-228 din Tratatul Uniunii Europene, atunci cand Comisia Europeana considera ca un stat membru a incalcat dreptul comunitar, ii trimite o scrisoare formala de notificare, cerandu-i sa furnizeze observatii in termen de doua luni.

Daca respectiva tara nu inceteaza incalcarea dreptului comunitar, iar informatiile transmise nu sunt satisfacatoare pentru Comisie, aceasta emite un aviz motivat, ale carui prevederi trebuie indeplinite de statul membru in termen de doua luni. In caz contrar, Comisia Europeana se adreseaza Curtii Europene de Justitie, a carei decizie este obligatorie.

Daca statul membru nu respecta decizia Curtii Europene de Justitie, Comisia poate, dupa trimiterea unei noi notificari formale si a unui nou aviz motivat, sa aduca respectiva chestiune in fata CEJ pentru a doua oara, cerand impunerea unei sanctiuni financiare (amenzi), conform art 228 din Tratatul Comisiei Europene.

Pana in prezent, Comisia Europeana a mai folosit procedura de infringement referitoare la taxa auto impotriva Poloniei, Greciei, Olandei, Finlandei, Ungariei, Ciprului si Danemarcei. Ungaria a fost condamnata de CEJ si obligata la restituirea sumelor platite ca taxe auto neconforme cu acquis-ul comunitar.

Niciun comentariu: