14.5.07

Noua taxa de prima inmatriculare

Guvernul Romaniei a initiat pe data de 25 Aprilie, un proiect prin care doreste sa schimbe taxa de prima inmatriculare auto. In esenta, s-a stabilit ca noua taxa de prima inmatriculare sa se calculeze in functie de gradul de poluare a mediului si nu in functie de vechimea automobilului. De exemplu, cei care au masini cu euro 5 si hibride nu vor plati taxa de prima inmatriculare.

Potrivit lui Varujan Vosganian, Ministrului Economiei si Finantelor, prin aceasta noua modalitate de calculare, taxa noua va fi cu mult mai mica. Din nefericire, cei care au platit deja taxa de prima inmatriculare raman cu banii dati, doar daca nu obliga Comisia Europeana statul roman sa dea banii inapoi.

Varujan Vosganian a spus ca atata vreme cat aceasta masura nu a fost contestata de nici o instanta judecatoreasca, ea ramane in vigoare.

In cursul lunii mai, acest proiect referitor la noua taxa de prima inmatriculare ar putea face parte din legislatia romaneasca, considera Vosganian.

Varsta masinii

Varujan Vosganian a declarat ca modificarile ce vor fi aduse taxei de prima inmatriculare auto au in vedere indicatiile date de Comisia Europeana. Astfel, una din modificarile preconizate este largirea scalei aferentei varstei autovehiculului. Comisia Europeana (CE) a criticat Statul Roman pentru ca scala aferenta varstei masinii se oprea la 6 ani.

S-a considerat ca aceasta scala este prea restransa, astfel incat aceasta va fi extinsa pana la 15 ani. Cu alte cuvinte, autoritatile romane calculau gradul de poluare a unei masini doar pentru o varsta de 6 ani. Acum varsta masinii a fost extinsa pana la 15 ani.

Noua taxa de prima inmatriculare trebuie sa reflecte deprecierea masinii.

In plus, prin acest proiect de lege se are in vedere reasezarea coeficientului de reducere a taxei. “Se doreste ca valoarea taxei de inmatriculare sa scada pe masura ce varsta masinii creste. Astfel, se tine cont de criticile CE ca nivelul taxei de prima inmatriculare pentru masinile second-hand este extrem de ridicat in raport cu valoarea reziduala a masinii.

Mai mult, coeficientul de reducere a taxei trebuie sa reflecte cat mai apropiat de realitate deprecierea autovehiculului second-hand”, a mai declarat Varujan Vosganian.

Tratamentul discriminatoriu al taxei

Vosganian s-a referit si la tratamentul discriminatoriu al taxei, una dintre cele mai dure critici venite din partea Comisiei Europene. In acest sens, Ministrul a zis ca nu se ia nici o masura noua, ci ca se da o noua “interpretare situatiei actuale”. Cu alte cuvinte, Guvernul Romaniei raspunde la acest lucru cu un nou argument, nu cu o masura diferita, ceea ce ar fi fost mai indicat.

Astfel, Varujan Vosganian spune ca nu este vorba de “discriminare”, iar argumentul sau este urmatorul: “Noi spunem ca nu este vorba de discriminare, deoarece toate autovehiculele suporta o taxa de prima inmatriculare. Fie ca se face la poarta fabricii, pentru masinile romanesti noi, fie la granita, pentru masinile venite din strainatate, aceasta interpretare este acoperitoare si elimina aceasta idee de discriminare”.

Nu se restituie taxa pentru cei care au platit-o cand intra in vigoare noua taxa de prima inmatriculare.

Referindu-se la cei care au platit deja taxa de prima inmatriculare, Varujan Vosganian a spus ca atata timp cat aceasta masura nu a fost contestata de vreo instanta judecatoreasca, ea ramane in vigoare pentru momentul in care a fost data. Pe scurt, cei care au platit taxa vor ramane cu banii luati, atata timp cat taxa nu a fost contestata de nici o instanta.

Revanzarea masinii in alt stat membru

O alta observatie a Comisiei Europene care ar fi rezolvata de noul proiect de taxa: inexistenta unei proceduri de restituire a taxei de prima inmatriculare in cazul revanzarii masinii intr-un alt stat membru sau in cazul exportului. Iar rezolvarea va decurge in modul urmator.

Cand o masina este importata si are o vechime de 5 (spre exemplu) ani si se socoteste ca durata ei de viata este de 15 ani, atunci noua taxa va avea o perspectiva de poluare de 10 ani. Dar daca proprietarul o vinde peste 5 ani, atunci i se restituie diferenta de taxa pentru perioada de viata ramasa.

In cazul contestarii taxei

O alta observatie a Comisiei Europene: inexistenta unei modalitati de contestare atunci cand clientul nu este multumit de nivelul taxei. Rezolvarea Guvernului: a decis sa introduca aceasta procedura, s-a decis ca Registrul Auto Roman sa se implice in acest domeniu.

Grila specifica capacitatii cilindrice

VArujan Vosganian a oferit si cateva exemple de diminuare la noua taxa. Astfel, pentru masinile euro 5 se va include expres in lege faptul ca ele au o taxa specifica de 0. De la euro 4 la noneuro, exista o grila specifica fiecarei clase de cilindri si fiecarei vechimi. Iar exemplul oferit de Varujan Vosganian este "edificator".

“De pilda, pentru masinile care sunt euro 4, cu o vechime de peste 4 ani, taxa ajunge sa se injumatateasca”, a afirmat ministrul Economiei si Finantelor.

Calculator taxa de prima inmatriculare

6 comentarii:

Anonim spunea...

Noua Taxa de prima inmatriculare

Era si timpul sa se modifice taxa de prima inmatriculare. Sper ca noua taxa de prima inmatriculare sa nu fie mare pt euro 3.

Anonim spunea...

Noua taxa de prima inmatriculare

Ne-au inchis gura la toti cu noua taxa de prima inmatriculare... s-a redus taxa de prima inmatriculare ca sa se relaxeze lumea... care oricum s-a relaxat. of si romanii astia...

Anonim spunea...

Noua taxa de prima inmatriculare

Ministrul finantelor a dat exemplul pentru noua taxa de prima inmatriculare care se injumatateste la masinile Euro 4 mai vechi de 4 ani? Adica la cele care nu exista!!! Sunt tare curios sa vad daca UE accepta caeasta varianta a taxei auto.

Anonim spunea...

Noua taxa de prima inmatriculare

E o incercare patetica. Poate ca pe europeni ii pacaleshte nitel cu noua taxa auto, dar romanii shtiu adevarata miza.

Anonim spunea...

Noua taxa de prima inmatriculare

Ce se intampla cu cei care deja au achitat taxa de prima inmatriculare, se dau banii inapoi, sau doar diferenta ?? Sau ce naibi se mai intampla pe-acolo pe la varf.

Anonim spunea...

se restituie sau ne se restituie taxa de prima inmatriculare?Poate ne ajuta si pe noi cei car am platit o suma destul de mare de bani cineva